Σήμερα γιορτάζουν οι Δημήτρηδες! Ο Αι-Δημήτρης, Πολιούχος της Θεσσαλονίκης....είχε κόκκινο άλογο. Άσπρο είχε ο Αι Γιώργης.
Ο Αι-Γιώργης δεν ξέρω αν είναι προστάτης κάποιας μεγάλης πόλης, αλλά σε όλα τα χωριά , σχεδόν, υπάρχει κι ένα εκκλησάκι του Αι-Γιώργη.
Τον αδικούνε , όμως, στη γιορτή του: Σπάνια γιορτάζει στην ημέρα της μνήμης του , που είναι η 23 Απρίλη. Συνήθως γιορτάζεται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.
Ο Αι-Γιώργης, αντικατέστησε τον Άρη, το θεό του πολέμου, άλλωστε και ο ιδιος είναι πολεμιστής, και σκοτώνει το δράκο της ειδωλολατρείας, δηλαδή τον Ελληνισμό!
Ο Άρης στα λατινικά λέγεται Μαρς. Εξ ου και το όνομα του πρώτου μήνα της άνοιξης, Μάρτιος. Οι χριστιανοί, πονηροί όπως σε όλα, μετέθεσαν τη γιορτή ένα μήνα αργότερα από την εαρινή ισημερία και κατήργησαν με διωγμούς τον Άρη και όλους τους θεούς της αρχαιότητας. Έτσι το γνωστό: Άμα τω ήρι αρχομένω....του Θουκιδίδη, έπαψε να αναφέρεται στον Άρη, και ταυτίστηκε με τη γιορτή του Αι-Γιώργη, ημερομηνία εκκίνησης της άνοιξης.
Το περίεργο είναι ότι και ο Αι-Δημήτρης γιορτάζεται ένα μήνα περίπου μετά την φθινοπωρινή ισημερία. Από τον Αι-Γιώργη μέχρι τον Αι-Δημήτρη είναι ένα εξάμηνο. Ναι, παλιότερα έτσι κανόνιζαν τη μίσθωση των βοσκών με "ρόγα"! Ρόγα είναι ο μισθός.
Εκείνο που δεν ξέρω είναι : Ποιον αρχαίο θεό εκτόπισε ο Αι-Δημήτρης; Εκείνο που είναι σίγουρο είναι το πώς κληρονόμησε άλογο με κόκκινο χρώμα ...Απλούστατα, είναι το κόκκινο χρώμα του Άρη! Το πήραν από τον Αι-Γιώργη, για να μην θυμίζει τον Άρη και το δώσανε στον Αι-Δημήτρη.
Έτσι δικαολογείται ο αγράμματος παπάς -που κάποτε μπέρδεψε τις εικόνες των αγίων και στη γιορτή του Αι-Δημήτρη έβγαλε τον Αι-Γιώργη- να απαντήσει:
-Α, δεν το μάθατε; Κάμανε τράμπα! δηλαδή ανταλλαγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου