Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Ποιος είναι ο ηγέτης;

".....συγχωρώ, ως αυριανός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ...."
Λίγο υπεροπτική η δήλωση, αλλά ας το παραβλέψουμε!

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχασε στις πρόσφατες εκλογές. Έχασε και στις προηγούμενες του 2004. Καλά, αυτές θα μπορούσαμε να του τις χρεώσουμε κατά το ήμισυ. Ναι, είναι αλήθεια ότι φορτώθηκε ένα ξένο σαμάρι. Το σαμάρι του Σημίτη. Ήταν το κόστος που πλήρωσε για να πάρει το "δαχτυλίδι" της διαδοχής. Ύστερα έχασε τις ευρωεκλογές και τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με λίγα λόγια είναι ο κατά κράτος ηττημένος.
Ένα το κρατούμενο , λοιπόν. Χαμένος από χέρι, όπως λέμε!
Να πούμε ότι ήταν γκαντεμιά;
Να πούμε ότι κρίθηκε για όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πλήρωσε ξένες αμαρτίες; Χμ, δεν θα το έλεγα. Κατά ένα μέρος κι αυτός έσερνε το βάρος των αμαρτιών των προηγουμένων χρόνων, αφού συμμετείχε σε κάποιες κυβερνήσεις ως υπουργός.
Τέλος πάντων! Σημασία έχει ότι δεν "τραβούσε".
-Καλό παιδί, λέγανε όλοι!
Κανένας δεν είπε:
-Μπράβο, πολύ ικανός ηγέτης.
Ας πούμε ότι είχε τις καλλίτερες των προθέσεων, ότι ήταν πραγματικός σοσιαλιστής, εργάτης των συμφερόντων του λαού και ότι αν κυβερνούσε θα έγραφε ιστορία.
Πώς όμως θα κυβερνούσε αφού κανέναν δεν έπειθε;
Άρα, μαζί με τη σωστή ιδεολογία και τις καλές προθέσεις χρειάζεται και η ικανότητα.

Κι ερχόμαστε τώρα στον άλλο.
Αυτόν που μόλις έπεσε το δέντρο έτρεξε να κόψει ξύλα.
Ευάγγελος Βενιζέλος! Ικανός στο λόγο, δυναμικός, και φιλόδοξος! Έχει όλα τα προσόντα να κερδίσει τις εκλογές ακόμα κι αν γινόταν αύριο.

Παραβλέπω όλα όσα του προσάπτουν για τον τρόπο που αντέδρασε και για τις διαδικασίες (συνοπτικές και γρήγορες) που ήθελε να ακολουθήσει προκειμένου να αναρριχηθεί στην αρχηγία, και θέτω το εξής ερώτημα: Ας πούμε ότι γίνεται αρχηγός, κερδίζει και τις εκλογές και κάνει κυβέρνηση. Πώς θα κυβερνήσει; Σοσιαλιστικά ή δεξιόστροφα;
Βέβαια, θα μου πείτε, κι οι προηγούμενοι σοσιαλιστές κυβερνήτες και υπουργοί δεν ήταν ...απόλυτα σοσιαλιστές. Ε, τι να κάμουμε; Τίποτα δεν είναι όπως δηλώνεται και όπως διαφημίζεται. Γιατί να είναι ο σοσιαλισμός;

Νομίζω πως το πρόβλημα είναι πολυπλοκότερο απ' ό,τι φαίνεται.

Ο ένας έχει πολλές πιθανότητες να γίνει καλός κυβερνήτης, αν , φυσικά, εκλεγεί αλλά δεν έχει πιθανότητες να εκλεγεί!

Ο άλλος μπορεί να πείσει , μπορεί να νικήσει αλλά αν βγει....δεν ξέρουμε τι θα μας βγει!

Κι αν δεν μας βγει γνήσιος σοσιαλιστής, σαν τι θα μπορούσε βγει; Χειρότερος από τον κουμπαρόπληκτο και με νταβατζήδες διαπλεκόμενο Καραμανλή; Α, μπα! Δεν νομίζω!
Θα είναι λιγότερο κακός!

Διαλέξτε λοιπόν τον λιγότερο κακό!

Αυτά!
Καλά ντε! Μη βαράτε! Σκέψεις κάνω......................


Δεν υπάρχουν σχόλια: